TV-rum från förr
TV-rum från förr

TV:n börjar bli en relik i våra hem, snart har allt tagits över av datorer. Men så har det inte alltid varit, och rummen vi har suttit i när vi tittat på ”dumburken” har även förändrats genom tiderna. Häng med på en äkta nostalgitripp när vi tar oss en titt på dessa klassiska TV-rum!

60-talet

På just denna bild syns ingen TV, men att det är ett vardagsrum från 60-talet går det inte att ta miste om. Äkta klassisk 60-talsinredning finns med på bilden, bland annat många detaljer i färgerna orange, grönt och brunt. På golvet syns även det allra hetaste modet som var den älskade ryamattan. I dessa rum samlades familjer för att tillsammans titta på vad som visades på TV, som knappt hade kommit ut på marknaden, och allt var så klart i svart- och vitt.

60tal

 

70-talet

Ja, vad ska vi säga om det klassiska 70-tals vardagsrummet? Inredningen på 70-talet var inte bara ful och brun, man inredde även färgglatt och med häftiga mönster. På bilden ser vi de typiska färgerna gul och brun, och populära mönster så som blommigt. Många stoppmöbler var klädda à la mjukisbyxa i manchester och jeans, och här satt man tillsammans och kollade på TV. Gärna med en (flera) cigaretter i händerna, då det var fullt acceptabelt att både röka och göra det inomhus på den här tiden.

 

70tal

 

 

80-talet

TV:n började verkligen stå i centrum under 80-talet. Inte så konstigt då färg-TV blev vanligare och kanaler som MTV som visade musikvideos kom under den här tiden. Inne i vardagsrummet fanns det vräkig rikemansstil à la Dallas med skinnsoffor och glasbord. Det var helt OK att möbler användes som skulpturer, istället för sin egentliga funktion. Och det var väl inga problem att ligga på golvet och se på TV när det var heltäckningsmattor och golvvärme överallt!

 

80tal

 

90-talet

Vi har alla säkert lite av 90-talets inredning kvar i våra vardagsrum, det var ju faktiskt inte så länge sedan som 90-talet var. Då regerade takfläktar, rumsavdelare och aprikosfärgade gardiner. I början av 90-talet var det även fullt av pasteller. TV:n var större och tjockare än nånsin, och alla de coola kidsen fick ha en egen TV på rummet. Kommer ni även ihåg de bågformade hörnsofforna som den på bilden? För att vara extra trendig skulle det även finnas en stor lampa med flera stycken ”lamparmar” i hörnet av soffan också.

 

90tal

 

00 och 10-tal

Nu flyr svensken, åtminstone ett tag, allt var rysch och pysch heter och satsar istället på det minimalistiska. I mitten av 00-talet ska det vara kubformat – rakt med vinkelräta hörn och gärna helvitt. Svensken sitter nu framför platt-tv:n och spelar istället för Bingolotto på online casino med paddan och i handen håller hen en ecigg. Det funkisaktiga glider sedan alltmer över åt en blandning av minimalism och orienten. Tänk Le Corbusier blandat med förgyllda ramar och shiva-byster i mässing.

 

 

00tal