Fondue – 80-tal!
Fondue – 80-tal!

Fondue är ett schweiziskt påfund som började dyka upp på riktigt i Europa under 60-talet, blev en kulinarisk hit under 70-talet och fick sedan en tillbakasving vid början av 00-talet. Jag minns till exempel en restaurang som slog upp dörrarna i mitt kvarter runt 2002, som hette just Fonduehallen. Deras affärsidé var att fokusera endast på fondue- man kom in i restaurangen och möttes av en flottig, ostig doft som satte sig i kläderna och höll sig kvar mer än en vecka efter besöket. Det är kanske föga förvånande att restaurangen gick i konkurs bara ett år senare, fondue-hypen gick över lika fort som den kom. Men det betyder inte att fondue inte är en grej som är helt ur det svenska hemmet. Det är för många ett kärt barndomsminne att ha suttit runt grytan med familjen och turats om att få grilla maten. Det är något väldigt jordnära och mysigt med att sitta vid matbordet och laga till maten gemensamt. Däremot finns det lika många som minns med irritation hur flottigt det kunde vara, enformig smak, hur lång tid det kunde ta för en köttbit att bli färdig, eller om man, försjunken i en konversation, glömmer bort köttbiten och den blir överkokt. Det beror lite på hur man är lagd som person, om man uppskattar långsamma, pratiga middagar eller om man hellre vill att maten ska vara klar när den står på bordet. Personligen tror jag att fondue kommer bli en modefluga igen, men förmodligen i ett hälsosammare format, kanske med mer fokus på frukt och grönt och mindre fett.